Ode aan 'una grande campeona'!

Ilse Geldhof

In het voorjaar van 2017 kondigde Ilse Geldhof haar afscheid aan de duatlonsport aan. De Memorial Benny Vansteelant, dat voor het tweede opeenvolgende jaar omgedoopt werd tot het Belgisch kampioenschap duatlon op de kwartafstand, zou haar laatste wapenfeit worden. De voorbije maanden stoomde de 44-jarige topatlete zich, via loopwedstrijden en de GP-duatlons, klaar om nog een allerlaatste keer te schitteren. En jawel, hoor, Ilse maakte in Torhout haar favorietenrol helemaal waar! De atlete uit Boezinge maakte de wedstrijd tijdens het fietsen hard, pakte haar 10de (!) Belgische duatlontitel op de weg en verlaat zo het duatlonwereldje langs de grote poort. Hoog tijd om een eigenzinnig portret te schetsen van 'La Geldhof', waarbij de focus niet enkel op het sportieve komt te liggen.

De overstap naar ETZ
Zondag 23 september 2012: in het Franse Nancy wordt gestreden om de wereldtitels duatlon. Ondergetekende is samen met vrouwlief van de partij om toenmalig ETZ-atleet Kenneth Vandendriessche naar de 4de plaats te schreeuwen bij de U23. Uiteraard vuurden we die dag ook landgenoten als Sofie Hooghe (zilver U23) & Ilse Geldhof (14de plaats) aan. Onze aanmoedigingen lieten Kurt Jurgens, partner van Ilse Geldhof, blijkbaar niet onberoerd, waarna er via messenger de basis gelegd werd van wat al snel een uiterst vruchtbare samenwerking zou worden. De eerlijkheid gebiedt me echter te zeggen dat ik niet stond te springen om met Kurt in zee te gaan. Ilse Geldhof en Thomas Jurgens, ja, die atleten wou ik meteen met open armen ontvangen maar een geblondeerde, welgebekte macho, die met zijn indrukwekkende en gebronzeerde torso nogal imponerend overkwam, daar had ik niet bepaald zin in... Zou dat even anders uitdraaien zeg...
 
Vrijdag 19 oktober 2012: Ilse & Kurt komen langs voor een verkennende babbel. Zowel Lien als ikzelf voelen, tot mijn verrassing, meteen een klik. We blijken helemaal op dezelfde golflengte te zitten. Er wordt honderuit gebabbeld, de tijd vliegt voorbij... Mijn foutief (voor)oordeel over Kurt moet ik danig bijstellen. Kurt is een crème van een gast! Een joviale, uiterst behulpzame man, die mede-atleten steeds bijstaat met raad en daad. Een teddybeer met het hart op de juiste plaats, een man met het hart op de tong! En ook al was ik het niet altijd met hem eens (en vice versa), toch koesteren we een groot wederzijds respect t.a.v. elkaar. Kurt is de man, die op het terrein vaak mijn 'verlengstuk' was, althans zo voelt het voor mij aan. Ook met Ilse ontspon zich al gauw een uitstekende verstandhouding, die uitmondde in een (h)echte vriendschapsband, gebaseerd op diep wederzijds respect, oprechte interesse én een grenzeloos vertrouwen.

Op sportief vlak kent het fenomeen uit Boezinge haar gelijke niet!
Dat Ilse barst van het talent werd reeds vroeg duidelijk. De LO-leerkrachte kan in quasi elke sporttak, zelfs balsporten, aardig uit de voeten, een alleskunner! Eind de jaren 90' domineert de graag geziene kampioene het winterduatloncircuit. Ze rijgt de zeges aaneen en kroont zich 3x tot Belgisch kampioene. In 2002 schakelt ze over naar de weg. In het wielrennen kan ze als geen ander haar explosiviteit kwijt. Liefst 37 keer mag ze het zegegebaar maken. De Belgische titel in Temse (2008), waar ze het in de massasprint haalt van ondermeer Liesbet De Vocht, is hét hoogtepunt van haar wielercarrière. Beklijvend, emotioneel en totaal onverwacht, gezien Ilse een half jaar voordien haar vriend Rudy Santens moest laten gaan na een slepende ziekte.Door de jaren heen kreeg Ilse meer en meer schrik om te vallen. Onder impuls van haar partner in crime Kurt Jurgens werd ze vanaf 2010 dan ook ondergedompeld in de duatlon- en triatlonsport. Ook al kon ze als triatlete wel degelijk haar mannetje staan, toch koos ze resoluut voor duatlon, en met succes, want de voorbije jaren groeide Ilse uit tot hét boegbeeld van de Belgische duatlonsport. Ook al werd er niet elk jaar één of meerdere BK's ingericht, toch pakte Ilse van 2012 tot en met 2017 maar liefst 10 (!) Belgische titels: 2x sprint (2015-2016), 4 x SD (2012-2013-2016-2017) & 4 x LD (2012-2013-2015-2017). Tussendoor leidde ze ETZ naar 3 Belgische titels per ploeg (2013-2014-2015), stapelde ze de zeges op en sloeg ze ook op internationaal vlak gensters, met ondermeer topprestaties in het Franse GP-circuit én een 3de plaats in de Powerman van Maleisië (2013).

Gelet op haar indrukwekkende carrière, die onmogelijk gevat kan worden in een artikel, licht ik er graag (slechts) 3 momenten uit, die voor mij typeren welke kampioene Ilse wel niet is. 

1. Belgische titel duatlon SD Wevelgem (2013)
2013, het eerste jaar dat Ilse met fierheid de ETZ-kleuren draagt. Na een sterke seizoensstart krijgt ze op zondag 9 juni de kans om voor eigen volk te schitteren op het BK duatlon SD. Daartoe dient ze wel af te rekenen met Alexandra Tondeur en Joke Coysman, twee bijzonder sterke triatletes. Na een gesloten wedstrijd kiest Tondeur in de afsluitende run het hazenpad. Ilse verliest terrein en kijkt iets voor halfweg tegen een achterstand van 8" aan. Ilse bijt en bijt en knabbelt plots seconde na seconde van haar achterstand af. Met nog anderhalve kilometer te gaan, grijpt ze de veel jongere Tondeur bij de lurven. Tondeur buigt maar kraakt niet, waarna Ilse met een indrukwekkend eindschot, waarbij ze volledig door de muur gaat, het op grandioze wijze afmaakt. Voor mij persoonlijk haar mooiste overwinning ooit, althans de meest spannende! Dankbaar dat ik dit exploot van zeer dichtbij (quad) mocht meemaken. Sidder en beef mee in deze uitgebreide videoreportage2. Ploegentijdrit Zele (2013)
Op zondag 23 augustus staan Thomas Jurgens, Kurt Jurgens, Brecht Vandecasteele, Ilse Geldhof en ikzelf aan de start van de ploegentijdrit in Zele. De opdracht was simpel: 21km knallen en tezelfdertijd Ilse aan boord houden. Stiefzoon Thomas Jurgens joeg het tempo de lucht in, de kilometerteller wees 50km/u en meer aan. Ilse hield op sublieme wijze het wiel, kwam nooit in de problemen en haspelde de 21km af aan een gemiddelde snelheid van >42km/u. De tactische uitgekooktheid, de wil om te winnen, de grinta, de overgave, de pure klasse, ... zaken die tot op de dag van vandaag mij bijblijven. Herbeleef deze wedstrijd via dit filmpje.

3. BK duatlon SD Almere (2017)
Onderstaande foto illustreert de klasse van Geldhof. Tijdens de 60km lange fietsproef buigt ze op haar Ridley Noah-wegritfiets (!) een achterstand van 1'12" op de Nederlandse Miriam van Reijen om in een voorsprong van 1'59". Ook al moet ze tijdens de afsluitende run de dagzege laten aan de 10-jaar jongere Van Reijen, wat haar wel een Belgische titel opleverde, toch blijft het straffe fietsnummer, dat ze die dag uit haar benen schudde, in mijn geheugen gegrift.  
Ilse = (G)een geldwolf?!
Buitenstaanders zijn van mening dat Ilse enkel naar ETZ kwam en/of bij de club bleef omwille van het geld. Wel, ik kan je verzekeren, het tegendeel is waar! In tegenstelling tot een aantal pseudo-vedetten, kent Ilse dan wel haar plichten, maar opmerkelijk genoeg niet haar rechten... Quasi elk jaar moet ik er haar op wijzen dat er nog een substantieel deel van haar budget open staat. Ilse weet in vele gevallen niet meer wat haar beloofd werd, om de eenvoudige reden dat ze er absoluut niet wakker van ligt. Erkenning & waardering wegen voor haar zwaarder door dan financiële en/of materiële input, ook al stelde ze dit uiteraard wel op prijs. Net als de andere atleten die ooit voor het TopTeam van ETZ uitkwamen, was ze ons altijd erg dankbaar voor de geleverde inspanningen. Ze liet ons én de sponsors, waarmee ze eveneens een warme band opbouwde, meermaals aanvoelen dat ze dit allesbehalve evident vond. Al van bij hun komst stonden Ilse en haar steun & toeverlaat Kurt met Ghelamco een sponsor af ten voordele van het ganse team. 2 jaar later deden ze dit kunstje nog eens over door met ProReno de hoofdsponsor van ETZ af te leveren. Evengoed konden zij bovengenoemde sponsors als privésponsors binnengerijfd hebben, maar eerder wilden zij hun steentje bijdragen tot de verdere uitbouw/bestendiging van het team door hen ten dienste stellen van het ganse team. Klasse!

Op en top prof: de lat ligt hoog!
Dat Ilse er na haar 40ste nog steeds in slaagde om jonge dames, die haar dochter konden zijn, af te houden en/of danig het vuur aan de schenen te leggen (GP-circuit), verdient het grootste respect. De voorbije 15 jaar zag ik tal van topatleten de revue passeren, maar werkelijk niemand verzorgde zich zo goed als Ilse. Dat ze de voorbije 3 seizoenen steeds scherpere looptijden klokte, is daartoe voor mij het stelligste bewijs. Voeding, slaap, training, stabilisatieoefeningen, waar ze trouwens een meester in is, ... Ilse zocht en vond, als voltijds tewerkgestelde, de perfecte balans. En ook al werd ze soms afgeremd door blessures, denk maar aan haar zware val in het Spaanse Benicassim of aan haar knieproblemen in 2015, toch kwam ze er steeds weer bovenop. Tijdens haar revalidaties zag Ilse vaak sterretjes maar met een ijzeren wilskracht en ongeziene discipline vocht ze zich telkens weer naar de top.
Haar perfectionisme en zorgvuldigheid weerspiegelt zich ook in de manier waarop ze samen met Kurt de Toost Toast Run in goede banen leidt. Uiterst secuur, met oog voor details, steeds zoekend naar verbetering, ... Ik zie het zeer graag gebeuren. Warme persoonlijkheid
De focus voor de wedstrijd; de adrenaline die haar tijdens de wedstrijden vooruitstuwt; de over-mijn-lijk-mentaliteit; elementen die op dat niveau essentieel zijn, staan in (schril) contrast met de Ilse die je na en (vooral) buiten de wedstrijden aantreft. Haar authenticiteit, oprechtheid, rechttoe-rechtaan-houding zorgen ervoor dat ik Ilse nauw in het hart draag. Haar oprechte interesse in Lien & ik, als persoon, zowel op sportief als extrasportief vlak, wat vrij zeldzaam is in dit wereldje, zal me altijd bijblijven. Ik zal ook nooit vergeten hoe Ilse & Kurt mij steunden in de momenten, waarop ik als voorzitter (meer dan eens) onder vuur kwam te liggen. Dat betekende voor mij heel veel.

Dat Ilse een warme vriendschapsband koesterde met 'concurrente' Kim Nulens heeft me ook heel veel plezier gedaan. Mooi om zien hoe beide dames elkaar steunden in de moeilijke momenten die er voor beiden toch wel waren.  Achter elke sterke vrouw, staat een (nog) sterke(re) man ;)
Dat partner Kurt Jurgens, bij wie Ilse het geluk gevonden heeft, een sterke verdienste heeft in het succesverhaal van 'La Geldhof', staat als een paal boven water. Kurt nam Ilse op training vaak op sleeptouw, al was het bij momenten ook al wel eens anders ;) Maar nog belangrijker, Kurt was voor Ilse haar rots in de branding. Hij stoomde Ilse meer dan eens mentaal & fysiek klaar voor de strijd en als Ilse dan toch eens twijfelde, wat inherent is aan (quasi) elke sporter, dan was Kurt daar om alle twijfel weg te nemen.
Ook Jeanine & Paul Geldhof, de sympathieke ouders van Ilse, hebben een zeer belangrijk aandeel gehad in het succes van hun dochter. Het duo tekende op elke wedstrijd present en leefde enorm met hun dochter mee. Mooi om zien!  Adios, chica fuerte!
Er is een tijd van komen, maar helaas ook een tijd van gaan. Zoals het de grote kampioenen betaamt, besloot Ilse te stoppen op een absoluut hoogtepunt. Ik kan haar geen ongelijk geven. Het is (meer dan) mooi geweest. Hoog tijd om stoom af te blazen en wat rust in te bouwen. Niemand die dit meer verdient. Geen druk meer om te moeten presteren, gedaan met het jachtige leven, weg van de drukte... precies wat Ilse nodig heeft en ooh zo belangrijk vindt. Onbezonnen genieten van een strandwandeling met haar geliefde honden in het Spaanse Benicassim, waar ze haar hart verloor; gezellig tafelen in een Spaans restaurantje, na even de benen gestrekt te hebben voor een avondloopje; ... wat kan het leven toch mooi zijn! Ilse, gefeliciteerd met je schitterende carrière en een welgemeende dankjewel voor de vele mooie jaren, die ongetwijfeld nog een vervolg zullen kennen op andere domeinen! Je was/bent fantastisch!Reacties

Prachtig!!! Enorm veel respect voor Ilse en Kurt. Proficiat en geniet van de 'rust'.

Fantastisch artikel Bij het lezen van dit Kon ik mijn tranen niet bedwingen mooi mooi en oprecht

Reactie toevoegen

X