Ilse Geldhof knalt naar nieuwe Belgische titel!

Podium BK duatlon LD Almere

In het Nederlandse Almere werd afgelopen weekend onder een loden zon gestreden om de Belgische duatlontitels op de lange afstand. Na vorig jaar forfait gegeven te hebben voor het BK LD, wou Ilse Geldhof, de Belgisch kampioene op de sprint- en kwartafstand, in haar afscheidsjaar dolgraag een nieuwe titel toevoegen aan haar rijkgevuld palmares. Ilse zou daartoe wel moeten afrekenen met ploegmaats Kim Nulens, de uittredend kampioene op de lange afstand, én de in bloedvorm verkerende Deborah Ghyselen.

Deborah gooide haar kaarten meteen op tafel door uit te pakken met een kanonstart. Na een 3-tal kilometer herstelde Ilse de orde door samen met Kim de bres te dichten. Even later kreeg Deborah het moeilijk om het hoge tempo van haar ploegmaats te volgen, waarna ze de schade diende te beperken i.f.v. de fietsproef, traditioneel haar sterkste onderdeel. Intussen waren Ilse & Kim, die even later de rol moest lossen, eveneens op achtervolgen aangewezen. Na 10km lopen liep de achterstand op de Nederlandse topatlete Miriam Van Reijen op tot een kleine anderhalve minuut. Virginie Soenen, die de week voordien een fenomenale prestatie neergezet had op het EK duatlon LD Sankt-Wendel, kwam de wisselzone binnen met een voorsprong van een 20-tal seconden. Tijdens de 60km lange fietsproef zette Ilse al gauw orde op zaken. Op haar wegritfiets (!) beukte ze zich, tegen de wind in, een weg naar voren. Na één van de drie fietsronden ging Ilse op en over Van Reijen. Ilse ging verder op haar elan en bouwde haar voorsprong op de Nederlandse topatlete en haar concurrentes om de Belgische titel stelselmatig uit. Tempobeul Deborah schudde intussen eveneens een straf fietsnummer uit haar benen en schoof zo op naar plaats 2, op een kleine 3 minuten van Ilse. Tijdens de afsluitende run van 10km werd het podium nog danig door elkaar geschud. Deborah zag de ontketende Van Reijen al snel voorbijstormen maar kon vrij gemakkelijk de 3de plaats overall vasthouden, wat haar voor het tweede opeenvolgende jaar de 2de plaats op het BK LD opleverde. Proficiat! Ilse stoomde intussen door naar de Belgische titel maar kon niet beletten dat de dagwinst ging naar de de 10-jaar jongere Van Reijen, die in de laatste run een scherpere tijd dan wereldkampioen Seppe Odeyn klokte. Straf! Ilse, die eens te meer een geweldig nummer opvoerde, kondigde na afloop aan dat 2017 haar laatste jaar in de duatlonsport wordt. Het moge duidelijk zijn dat deze topper, die als 44-jarige nog steeds bij de absolute top behoort, gemist zal worden.

Kim Nulens, die na haar darm- en maaginfectie met heel wat twijfels aan de start kwam, deed haar uiterste best om het feestje compleet te maken door de 3de plaats weg te kapen maar moest helaas het onderspit delven tegen een ijzersterke Virginie Soenen. Spijtig dat Kim net in deze periode afgeremd werd door ziekte. Spoedig herstel, Kimmie, en op naar de tweede seizoenshelft!

Bij de mannen verdedigden Dimitri Catteeuw, Diederik Derijcke, Stefaan Termote en Tom Van Driessche de ETZ-kleuren. Tom ging er als een speer van door maar moest gaandeweg wat gas terugnemen. Bij de start van de fietsproef werd hij bijgehaald door ploegmaat Diederik, die zich duidelijk in zijn sas voelde in de tropische omstandigheden. Tijdens de 60km lange fietsproef vond Diederik de goede fietsbenen terug en baande hij zich een weg naar voren. Na 2u12' wedstrijd vatte hij als 10de Belg de 10km lange slotloop aan. De snelle 1ste run en pittige fietsproef (veel wind) hadden er echter stevig op ingehakt, waardoor het een kwestie was van overleven. Op anderhalve ronde van het einde verloor Diederik zijn 10de plaats aan master Wim De Coene, wat hem aan de eindstreep een 19de plaats overall opleverde (11de Belg), een resultaat waar hij na de iets mindere prestaties in Kliny & Sankt-Wendel zeer tevreden mee was!
Dimitri Catteeuw werkte een sterke 1ste run af, hield knap stand tijdens het fietsen maar bezweek in de 2de run, waardoor hij heel wat kostbare tijd verloor. Het leverde hem niettemin de 37ste plaats overall op én een 4de plaats bij de heren+40, een bekroning voor zijn sterk voorseizoen!
Ook Stefaan Termote liet opnieuw van zich spreken. Amper één week na zijn bronzen plak op het EK duatlon LD Sankt-Wendel pakte hij het zilver bij de heren+60. Proficiat!
Minder goed verging het Tom Van Driessche. Tom was nog onvoldoende hersteld van de zware wedstrijd in Sankt-Wendel en gaf er na het fietsen de brui aan.

Op de korte afstand werd ETZ vertegenwoordigd door Hannelore Hoste. Hannelore, die in Almere haar eerste wedstrijd van het seizoen afwerkte, liep een sterke 1ste run, knalde op de fiets en hield prima stand tijdens de 2de run, wat finaal resulteerde in de 3de plaats. Proficiat!

Reactie toevoegen

X